نعوظ در مردان به بزرگ شدن، برآمدن و سفت شدن آلت مردی اطلاق می شود. در این مقاله سعی می کنیم عوامل ایجاد کننده اختلال در نعوظ و عدم نعوظ را برسی نماییم
نعوظ چیست
کلمه نعوظ در هرچیزی به معنای عمل راست نمودن قامت آن چیز است. نعوظ در مردان به بزرگ شدن، برآمدن و سفت شدن آلت مردی اطلاق میشود. در این حالت خون در بافت های نعوظی مربوط به آلت مردانه جریان یافته، اندام سفت شده و آماده دخول در مهبل میگردد و در نهایت انزال رخ میدهد. نقطه مقابل چنین حالتی را عدم نعوظ می گویند.
اگر شما یک مرد باشید، بدون شک سفتی آلت را بارها تجربه کرده اید. حتی هر از گاهی ممکن است با یک آلت تناسلی راست از خواب صبحگاهی بیدار شده باشید! سفت شدن آلت یا همان نعوظ اتفاقی است که در بین مردان، به خصوص مردان جوان، بسیار رایج است. اما؛ تعداد دفعات آن متفاوت است. نعوظ نشان دهنده سلامت آلت تناسلی شماست!
عوامل ایجاد نعوظ
از سری عوامل ایجاد نعوظ در مردان، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحریک فیزیکی
بدن شما به خوبی از اتفاقات اطرافتان آگاه است. اگر شما و یا شریک جنسیتان، به صورت تصادفی و یا عمدی اندام تناسلی را لمس کنید، بدن شما این تحریک را به خوبی تشخیص داده و با نعوظ به آن پاسخ میدهد. نعوظ توسط سیستم عصبی به طور خودکار کنترل میشود. اما گاهی فرد به صورت ارادی نیز میتواند آن را کنترل کرده و از رخداد آن جلوگیری کند.
- تغییرات هورمونی
یکی دیگر از عوامل ایجاد نعوظ، تغییرات هورمونی است. تغییر سطح هورمون تستوسترون در مردان، به خصوص هنگام صبح، یکی از دلایل بر انگیخته شدن آلت تناسلی مردانه است. گفتنی است که هورمون تستوسترون در ابتدای صبح در بالاترین سطح خود قرار دارد. افزایش این هورمون به تنهایی ممکن است باعث ایجاد حالت نعوظ حتی بدون تحریک جنسی باشد. با افزایش سن مردان، میزان ترشح تستوسترون نیز به مرور کاهش یافته و به پایین تر از حد طبیعی خود میرسد و بدین ترتیب دفعات نعوظ نیز کاهش مییابد.
- آرامش مغزی
بدن فرد در هنگام استرس و دغدغه روانی هورمونهایی را برای سرکوب نعوظ آزاد میکند. هنگام آرامش روحی و جسمی میزان ترشح این هورمونهای مزاحم کاهش پیدا کرده و احتمال رخداد نعوظ در شخص افزایش مییابد.
عدم نعوظ
عدم توانایی مکرر در حفظ نعوظ با مدت زمان کافی را عدم نعوظ یا اختلال در نعوظ میگویند. عدم نعوظ نوعی ناتوانی جنسی در مردان است. این بیماری با افزایش سن، گریبان گیر بسیاری از مردان میشود. اما گاهی ممکن است در مردان جوان نیز رخ دهد. بسیاری از این بیماران به مبارزه با مشکل عدم نعوظ خود میپردازند و به دنبال راه حلی برای حل این مشکل میگردند. اما عده زیادی به دلیل شرم از این موضوع و بیان آن، حاضر به مراجعه به پزشک و انجام مراحل درمان عدم نعوظ خود نمیباشند و این معضل را پیگیری نمیکنند.
عدم نعوظ در بین مردان بسیار شایع است. حدود 40 درصد از مردان تا قبل از سن 40 سالگی، مشکل عدم نعوظ را تجربه میکنند و میزان بروز آن تا سن 70 سالگی به 70 درصد افزایش مییابد. مردانی که به دنبال درمان مشکل عدم نعوظ خود نیستند، ضمن احساس تنهایی، به تدریج با مشکلات روحی و روانی بسیار زیادی در زندگی شخصی خود رو به رو میشوند. این افراد پس از گذشت مدتی، منزوی شده و احساس خوشبختی از درونشان رخت بر میبندد. این مشکلات به تدریج تمام جوانب زندگی فرد و شریک زناشوئی او را تحت تاثیر مخرب خود قرار میدهد، تا جایی که احتمال رخداد اتفاقات ناخوشایندی همچون طلاق و به هم ریختن بنیان خانواده، دور از انتظار نیست.
دلایل عدم نعوظ
برانگیختگی جنسی مردان یک فرآیند پیچیده است. این برانگیختگی از مغز شروع میشود و شامل اعصاب، ماهیچهها و رگهای خونی نیز میگردد. این برانگیختگی گاهی تحت تاثیر عوامل احساسی نیز اتفاق میافتد. اما همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم این فرآیند به دلایلی با مشکل رو به رو میشود. از علائم عدم نعوظ در مردان میتوان به دشواری در دستیابی به نعوظ، مشکل در نعوظ و کاهش علاقه فرد به رابطه جنسی اشاره کرد.
در بررسی عوامل ایجاد مشکل عدم نعوظ در مردان، عاملهای روانی و عاملهای جسمی دخیل هستند. در ادامه به بررسی برخی از این عاملها خواهیم پرداخت:
- اختلالات عروقی
شایعترین دلیل عدم نعوظ مربوط به گردش خون و فشار خون میباشد. اگر خون قادر به جریان در رگهای خونی آلت تناسلی مرد نباشد، نعوظ رخ نخواهد داد. بیماریهای قلبی، کلسترول و فشارخون بالا از عوامل زمینه ساز مشکل عدم نعوظ در مردان میباشند. همچنین چاقی بیش از حد و سندرم متابولیک باعث ایجاد فشارخون بالا و در نتیجه عدم نعوظ میگردد.
- مشکلات عصبی
یکی دیگر از عواملی که موجب عدم نعوظ در مردان میگردد، اختلالات عصبی است. به عبارتی هرگونه بیماری که موجب تاثیر مخرب بر روی مغز، اعصاب و نخاع مرد گردد، زمینه ساز رخداد عدم نعوظ در مردان میباشد. از جمله این بیماریها میتوان به بیماری MS اشاره کرد.
- اختلالات روانی
مهم ترین علت عدم نعوظ در مردان، خوصا مردان جوان، اختلالات روانی میباشد. به گونه ای که میتوان گفت 70 درصد از موارد عدم نعوظ، به دلیل این گونه بیماری ها در افراد رخ میدهد. استرسهای کاری، اضطراب و فشارهای زندگی، خستگی، عدم رضایت از شریک جنسی، درگیری در روابط عاطفی خارج از چارچوب خانواده و… از جمله دلایل روانی ایجاد عدم نعوظ در مردان است.
- عمل جراحی
جراحی هایی نظیر پروستاتکتومی و آرترواسکلروز ممکن است باعث ایجاد مشکل عدم نعوظ در مردان شوند. گاهی ضربه و آسیب به شریانهای آلت تناسلی مردانه نیز در ایجاد این بیماری نقش دارد.
- مصرف دارو
گاهی فرد برای درمان دیگر بیماری های خود مجبور به استفاده از داروهای گوناگون میباشد. برخی از این داروها زمینه ایجاد مشکل عدم نعوظ را فراهم میکنند. برای مثال بیماران دارای اختلالات روانی مجبور به استفاده از خانواده دارویی سایکوتیکها هستند تا از جنون خود جلوگیری کنند. برخی دیگر مجبورند داروی ضدقارچ کتوکنازول و برخی داروهای ضد فشار خون و … را مصرف کنند، که بدون شک این داروها بیماری عدم نعوظ را تشدید میکنند.
- افزایش سن
افزایش سن یکی از عوامل زمینه ساز مشکلات جنسی از جمله عدم نعوظ در مردان میباشد. با بالا رفتن سن، سطح تولید هورمون در مردان کاهش یافته و نیز اختلالاتی در گردش خون رخ میدهد. بدین ترتیب؛ فرد قادر به نعوظ نبوده و در ایجاد رابطه به مشکل بر میخورد. یک چهارم افراد مبتلا به مشکل عدم نعوظ بیش از 65 سال سن دارند. گفتنی است که سن مهم ترین متغیر وابسته به توان جنسی میباشد.
- اختلالات هورمونی
گفتنی است که دیابت شایع ترین اختلال هورمونی در بین مردان است که موجب اختلالات جنسی میگردد. بدن فرد با تولید برخی هورمونها، عمل نعوظ را تحت تاثیر قرار میدهد. هورمون جنسی تستوسترون یکی از این هورمون هاست. با کاهش سطح ترشح این هورمون، احتمال وقوع نعوظ نیز کاهش مییابد. کم کاری و پرکاری تیروئید و اختلال آدرنال نیز از جمله بیماریهایی هستند که باعث کاه ترشح هورمون تستوسترون شده و زمینه ایجاد مشکل عدم نعوظ در مردان را فراهم میکنند.
- استعمال دخانیات
مطالعات اخیر که با موضوع ارتباط استعمال دخانیات و اختلال جنسی صورت گرفته، حاکی از این است که افراد سیگاری، 1/5 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به مشکل عدم نعوظ قرار دارند. اگرچه مکانیسمهای موجود بین سیگار کشیدن و عدم نعوظ ناشناخته است، اما به وضوح دیده میشود که استعمال دخانیات به طور قابل توجهی باعث افزایش عدم نعوظ در میان مردان شده است. به دنبال استعمال دخانیات، گردش خون شریانی آلت کاهش یافته و بدین ترتیب نعوظ رخ نمیدهد.
- مصرف الکل
الکل باعث تضعیف سیستم عصبی مرکزی شده و بدین صورت کسب نعوظ در مردان را مشکل میسازد. مردانی که در حالت عادی مشکلی برای نعوظ و برقراری رابطه ندارند، پس از استفاده از الکل به تدریج شاهد ایجاد مشکل عدم نعوظ خواهند بود.
- استرس
استرس از عوامل موثر بر عدم نعوظ میباشد. در واقع هنگامی که شخص استرس دارد، بدن شروع به آزاد کردن موادی به نام کاکتول آمینها میکند. این مواد به مقابله با نعوظ پرداخته و آن را سرکوب میکنند. افزایش مسئولیت در محیط کاری، بیمکاری، مرگ عزیزان و … همگی سبب وارد شدن استرسهای بزرگ یه زندگی هر انسانی میشوند. گاهی تغییر در سبک زندگی سبب کاهش این استرس ها و در نتیجه بهبود عملکرد جنسی میشود.
- چاقی بیش از حد
چاقی و اضافه وزن از جهات مختلف بر عملکرد جنسی مردان آثار مخربی دارد. چاقی سبب کاهش هورمون های مردانه، افزایش فشار خون، تنگی عروق و کاهش جریان خون در شریان آلت تناسلی مردانه شده و عدم نعوظ آنها را به دنبال دارد.
- مشکلاتی نظیر مصرف بی رویه مواد مخدر و مشکلات آناتومیک هم از جمله مواردی هستند که مشکل عدم نعوظ در مردان را تشدید میکنند.
درمان عدم نعوظ
مردانی که مبتلا به اختلالات نعوظ میباشند، در هرسنی میتوانند برای رفع مشکلات جنسی خود اقدام کنند. گاهی مشکل این مردان با تغییر سبک زندگی عوض میشود. اما بعضی اوقات این مشکل پیشرفت کرده و تغییر سبک زندگی کارساز نیست. در این صورت شخص باید به یک متخصص ارولوژی مراجعه کرده تا ضمن ارزیابی مشکل او، درمانی مناسب برایش در نظر بگیرد.
همان طور که گفته شد مشکل عدم نعوظ در مردان ممکن است به دلیل عوامل جسمی یا روانی باشد. مردان به طور طبیعی در هنگام خواب بارها دچار تحریکات جنسی میشوند. اگر شما نیز در طول شب چندین بار دچار تحریک میشوید، میتوان نتیجه گرفت که از نظر جسمی حالت نرمال دارید و کلیه عصب ها، ماهیچه ها و رگ هایتان به درستی کار میکنند. پس دلیل ناتوانی جنسی شما مشکلات جسمیتان نیست و باید دلایل روانی را بررسی کنید.
روشهای درمانی برای رفع عدم نعوظ به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
درمانهای غیر جراحی
این نوع درمانها شامل موارد زیر میباشد:
- تغییر سبک زندگی: در این روش فرد با ورزش کردن، کاهش وزن، ترک سیگار و مواد مخدر و نیز عدم مصرف الکل به مبارزه با عدم نعوظ بر میخیزد.
- روان درمانی: گاهی تشخیص پزشک معالج بر این است که فرد از نظر جسمی سالم است و به دلیل استرس و اضطراب دچار مشکل عدم نعوظ شده است. بنابراین به او پیشنهاد میدهد که به روانشناس یا مشاور مراجعه کند.
- درمانهای دارویی: در این روش، پزشک با تجویز داروهایی نظیر ویاگرا، سیالیس یا لویترا برای رفع مشکل عدم نعوظ بیمار، تلاش میکند.
- لازم به یادآوری است که مردان مبتلا به دیابت کنترل نشده و یا کسانی که دارای فشار خون پایین هستند و یا سابقه سکته مغزی داشتهاند، به هیچ عنوان نباید از درمان دارویی برای رفع عدم نعوظ خود استفاده کنند.
- استفاده از داروهای موضعی: یکی از مهمترین راه ها برای درمان اختلالات نعوظ در مردان، استفاده از داروهای موضعی همانند کرمها است. در این روش پزشک استفاده موضعی از کرمهایی نظیر آلپروستادیل و کرم لارگو را به مراجعه کننده توصیه میکند.
- داروهای تزریقی: نوع دیگری از داروهای درمانگر مشکلات نعوظ در مردان، استفاده از داروهای تزریقی می باشد. پزشک معالج به شما آموزش خواهد داد که چگونه قبل از شروع رابطه جنسی، این داروها را به آلت تناسلی خود تزریق کنید.
- استفاده از محلولها: یکی از روشهای درمانی مشکل نعوظ در مردان، استفاده از محلولهایی نظیر ماینوکسیدیل میباشد. فرد 20 دقیقه قبل از شروع رابطه جنسی، باید این محلول را به منظور ایجاد نعوظ استفاده کند.
- وکیوم آلت جنسی : وکیوم ابزاری شامل یک لوله تو خالی و تعدادی کش می باشد. فرد آلت تناسلی خود را داخل این لوله قرار داده و شروع به بادکشی میکند.پس از گذشت پنج دقیقه، خون در رگهای آلت تناسلی مرد جمع شده و جریان پیدا میکند. برای جلوگیری از خارج شدن خون، باید انتهای آلت را با کشهای موجود بست.
- تحریک بیشتر : استفاده از لوازمی مانند حلقه ویبراتور مردانه می تواند تاثیرات مثبتی بر نعوظ مردان داشته باشد. زیرا موجب تحریک بیشتر و بهبود خونرسانی می گردد.
- ایمپلنت آلت جنسی: ایمپلنتها دائمی بوده، عوارض جانبی نداشته و نیازمند پیگیری های مکرر پزشک نیز نیستند. به همین دلیل در میان افراد مبتلا به مشکلات نعوظ بسیار محبوب هستند. دو سیلندر در آلت تناسلی مرد قرار داده میشوند که به یک پمپ واقع در کیسه بیضه و یک مخزن نصب شده در زیر کشاله ران، وصل هستند. یک فشار ساده به پمپ، باعث میشود تا سیلندرها، از محلول سالین که در مخزن قرار دارد، پر شده و عمل نعوظ صورت بگیرد. تنها مشکل این روش این است که با امکان ایجاد عفونت همراه است.
درمانهای جراحی
- جراحی رگهای خونی: در موارد نادری پزشک تشخیص میدهد که علت عدم نعوظ مردان، گرفتگی یا نشت رگهای خونی مانع ایجاد نعوظ می شود. برای درمان گرفتگی این رگها، باید عمل جراحی صورت بگیرد.
2 thoughts on “نعوظ چیست | برسی اختلال و عدم نعوظ و عوامل آن”